26 augustus 2013

De Strooplikker

Fotoboek 26 augustus 2013

Editie 7 samengevat

  • Thema: Zuchara & het ei van Columbus
  • Start: maadag 26 augustus 2013, 10.00 uur.
  • Sluiting: donderdag 29 augustus 2013, 12.00 uur.

2013

Augustus

26

maandag

zweedse chef presenteert...

Het menu van Jook & Suus

Lunch:

  • Gehaktbrood
  • Turks eibrood

 

Diner:

  • Macaroni uit de wok, met door Strooplikkers gesneden groenten.
  • Flaflip, zonder flip.

Weekjournaal 2013 Stroopflits

 

Maandag 26 augustus 2013

 

Na een druk feestweekend en kermis, begint om 07.30 uur op maandag de 26ste de zevende Stroopweek. De staf begint met een ontbijt van de kokkies. Lekkere broodjes met een smakelijk beleg en een al even smakelijk gesprek.

 

De laatste dingen worden doorgesproken. En aan de laatste aankleding wordt nog gewerkt. Koning Frank de eerste, uit het geslacht de Lecken, van de Schilk tot Pulmot neemt met zijn Stuurman bezit van zijn schip. De vlaggen in top.

 

De eerste kinderen melden zich om 09.30 uur met hun tent, fiets en verdere bagage. De eerste activiteit is om de tenten op te zetten. Het tentenkamp krijg vorm. Het aanmonsteren begint.

 

“De koning liet vanochtend al snel blijken dat mijn hulp vandaag gewenst was. ‘Ene’ landrot genaamd Zucchara had zijn hulp ingeroepen en met de Stroopweek als hulpjes is Koning Frank de Grote etc. etc vastberaden om Zucchara terug te brengen naar het vaste land. Het was mijn taak om de introductie te doen voor de helpende landrotjes en de regels duidelijk te maken.

 

Koning Frank de Grote etc etc stond weer te stralen zoals hij altijd doet en de kinderen hingen aan zijn lippen. Natuurlijk is het niet makkelijk de grote koning te overtreffen maar het ging erg soepel vandaag. In een het razende tempo van een schip in volle wind schoten we door de regels heen en de geweldige staf die onze ontdekkingstocht tot een succes moeten maken. Waar vele handen licht werk maken werden de kinderen in groepen verdeeld en werd het zeil gezet naar ons eerste doel.

 

Mijn taak voor vandaag zit erop, ik wacht tot de koning mij weer nodig heeft. Voor Zucchara zal het vast niet meer zijn, het zal niet lang meer duren voordat een postduif mij komt melden dat hij weer terug op het land is.

 

Aaaarggh!”

 

De verschillende teams worden in gedeeld door de eerste stuurman van de koning. Om vervolgens met bijzondere dobbelstenen te gaan dobbelden. De twee grote getallen wijzen de coördinaten aan op de kaart die groot op het veld is uitgetekend. Op elke coördinaat zou je een vraag of opdracht kunnen vinden. Letwel, “kunnen”, dat betekent dat er ook lege coördinaten zijn. De helft van de punten zijn ‘gevuld’ en de helft is ‘leeg’. Het doel is om als groepje zoveel mogelijk vragen/opdrachten af te werken. Uiteindelijk weten de Schavuiten en de Belhamels met een gedeelde eerste plek de overwinning binnen te slepen.

 

Na het spel met de coördinaten is het al weer tijd voor de lunch! Het traditionele gehaktbrood komt ter tafel. De kleine Strooplikkers smullen naar hartenlust. Alles gaat razend snel op. Het weer zit deze dag ook bijzonder goed mee want het is nog steeds behoorlijk zonnig, met een paar wolkjes en een klein briesje

 

In de middag gaat de groep in kleinere groepjes het dorp in. Verkennen en zoeken aan de hand van simpele – maar tegelijkertijd ingewikkelde – instructies zoals ‘ga bij het volgende kruispunt naar links, dan rechtdoor, dan rechts’. Als de kinderen goed lopen dan komen ze tijdens de tocht langs drie stafposten. Daar gaat het om allerlei weetjes (afkomstig van C1000 verzamelkaarten). De meest bijzondere feitjes komen voorbij. Kan je een scheet laten tien meter onder water? (nee) Hoeveel kilogram weegt een volledige ridderuitrusting? (40kg) Bij goede antwoorden kunnen de kinderen hun avondmaaltijd (macaroni) veilig stellen.

 

We sluiten de middag af met levend zeeslag. Dat is nog wel even spannend, het is lekker warm, maar dan is het nog niet de bedoeling om tot je draad een nat pak te halen. Gelukkig loopt iedereen in zwemkleding. Na een poging om op een georganiseerde manier zeeslag te spelen op onstuimige zee naast de Schakel, breekt het echte watergevecht los. Dan wordt ook de staf doelwit. Het is soms rennen voor je leven.

 

Na het gespetter kunnen de kinderen hun verdiende maaltijd bereiden. Ze wassen de groenten en snijden het in kleine stukken. Vervolgens geven ze het aan de kokkies die het voor de ogen van de kinderen samenvoegen in een hele grote wokpan met gebraden gehakt en gekookte macaroni. Hoewel de berg macaroni enorm groot wordt eten de kinderen en de staf zo goed door dat het nagenoeg allemaal opkomt.

 

Met volle buikjes beginnen we aan het volgende spel; de Weerwolven van Wakkerdam! Dit populaire rollenspel draait om het opsporen van weerwolven binnen de groep. De groep van dertig kinderen wordt in tweeën gedeeld op basis van leeftijd. Voor de iets jongere deelnemers is er een eenvoudigere variant van het origineel. Nerissa en Franka weten beiden als spelleiders de goede sfeer neer te zetten voor dit spannende spel.

 

Tenslotte is er nog een laatste nachtspel bij het reigersbos. Daar wordt tussen het hoge gras en lange bomen een smokkelspel gehouden. Douaniers proberen smokkelaars te tikken voordat zij hun smokkelwaar naar de andere kant weten te brengen. De rollen worden omgedraaid bij dit kat en muis spel zodra al het smokkelwaar is aangekomen of ingenomen.

 

Copyright 2007 - 2014 © Stichting De Strooplikker - Langeraar All Rights Reserved

 

info@destrooplikker.nl